10:30

Pieczona owsianka piernikowa



Pewnego jesiennego wieczoru byliśmy bardzo głodni. Ale był to późny wieczór, a raczej noc. Padło na owsiankę w wersji piernikowej. Była tak pyszna, ze do rana nie został ani kawałek.

Składniki:
  • szklanka płatków quinoa
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki mielonego ostropestu (używam od Olejowego Raju)
  • 2 jabłka

Płatki quinoa wymieszałam z płatkami owsianymi i ugotowałam z dwoma szklankami mleka. Odstawiłam do wystygnięcia. W wysokiej misce wymieszałam cukier, mąkę, ostropest, przyprawę piernikową, jogurt, jajko i letnie ugotowane płatki. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam masę owsianą i ułożyłam na niej pocięte kawałki jabłka. Całość piekłam przez 25 minut w temperaturze 175*C. 




2 komentarze:

  1. mmm bardzo smacznie wygląda, chętnie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna :) uwielbiam wszystko co z piernikiem :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie