15:00

Semifreddo z migdałami i nugatem z pistacjami




Pyszne semifreddo z całymi i prażonymi migdałami, słodkim nugatem z pistacjami, bezikami i kawałkami czekolady. Smakuje obłędnie. Dzięki semifreddo można zakochać się we włoskich smakach.


Składniki:


 

Płatki migdałów prażymy na patelni, nugat i czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. 

W dużej misce mieszamy ubite żółtka z białkami i kremówką, dodajemy prażone migdały, nugat, całe migdały, czekoladę i beziki. Delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej) i wypełniamy ją gotową masą. Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.







Na zdjęciach:
  • talerzyk deserowy Arv - Ikea

2 komentarze:

  1. Brałabym wolno i po kawałeczku..aż do ostatniego "okruszka"...

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgośka no jak ja cię...takie pyszności tutaj serwujesz. I co ja mam teraz zrobić ? zjem ciastko z kremem waniliowym z Lidla, byłam dzisiaj na zakupach. A tak poważnie - to będę musiała sobie taki deser zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie