Składniki:
- 5 pałek kurczaka
- 3 łyżki orzeszków piniowych od Symbio
- 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz wg uznania
- kilka listków bazylii
Kurczaka nacieramy ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dwie łyżki orzeszków (jedną łyżkę zostawiamy na później) oraz pieprz. Całość skrapiamy oliwą i odstawiamy na 90 minut do lodówki.
Naczynie umieszczamy w zimnym piekarniku i nagrzewamy go do temperatury 190*C. Pałki pieczemy przez 80 minut. Gotowe posypujemy pozostałą łyżką orzeszków i świeżą bazylią.
Na zdjęciach:
- talerzyk deserowy ARV - Ikea
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam tak jeszcze kurczaka :-) z pewnością jest pyszny a orzeszki piniowe bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń