17:00

Pałki kurczaka pieczone z orzeszkami piniowymi



Tak przygotowane pałki smakują obłędnie. Żałowałam, że przygotowałam tylko pięć sztuk. Tego błędu więcej nie popełnię :) Orzeszki w połączeniu z soczystym kurczakiem smakowały wyśmienicie.

Składniki:
  • 5 pałek kurczaka
  • 3 łyżki orzeszków piniowych od Symbio
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz wg uznania
  • kilka listków bazylii

 
Kurczaka nacieramy ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dwie łyżki orzeszków (jedną łyżkę zostawiamy na później) oraz pieprz. Całość skrapiamy oliwą i odstawiamy na 90 minut do lodówki. 


Naczynie umieszczamy w zimnym piekarniku i nagrzewamy go do temperatury 190*C. Pałki pieczemy przez 80 minut. Gotowe posypujemy pozostałą łyżką orzeszków i świeżą bazylią.





Na zdjęciach:
  • talerzyk deserowy ARV - Ikea

2 komentarze:

  1. Nie robiłam tak jeszcze kurczaka :-) z pewnością jest pyszny a orzeszki piniowe bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie