16:00

Gryczane chlebki z figami, kiwi i miodem eukaliptusowym




Gdy dostałam miód eukaliptusowy wiedziałam, że zrobię z nim danie specjalne. Coś nowego i delikatnie egzotycznego. Myślę, że się udało. Gryczane chlebki to nie tylko zdrowa przekąska czy deser, ale też niezła mieszanka smaków.


Składniki:
  • 500g mąki gryczanej
  • 30g świeżych drożdży
  • 30ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka (letniego)
  • szczypta soli 
  • miód eukaliptusowy od Sądecki Bartnik  
  • kiwi
  • dwie figi



Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem, mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę gryczaną mieszamy z wyrośniętymi drożdżami, solą, oliwą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 120 minut - urośnie tylko trochę. Ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy na pięć porcji i kształtujemy długie chlebki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebkach układamy pocięte figi oraz kawałki kiwi. Całość smarujemy miodem eukaliptusowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180*C.







3 komentarze:

  1. Jak one cudownie wyglądają przed upieczeniem <3 a po upieczneniu też bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Jak Już z Miodem to prawdziwym miodem , nie zakupowanym w markecie ani firmach parających się importem
    po prawdziwy miodek mogę zaprosić !
    http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/23-miod-spadziowy-900-ml.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie