Składniki:
- 200g masła
- 150g brązowego cukru
- 1 jajko
- 500g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki suszonego chilli
- 4 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- całe migdały od Symbio
Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chilli oraz brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek ciasta i wstawiamy go do lodówki na 60 minut.
Ostrym nożem tniemy ciastka, układamy na papierze do pieczenia i wciskamy po jednym migdale w każde ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek, gdy zrobią się twardsze – gotowe do podniesienia – przekładamy na kratkę.
Na zdjęciach:
- talerz deserowy retro - Pepco
suuuuper! jakie zdrowe ciasteczka! szkoda, że tyle masła i pewnie z jogurtem będą smakowac inaczej, ale myślę raz na jakiś czas mogę sobie pozwolić nawet takie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuń