15:00

Kompot ze śliwek z dodakiem miodu, cynamonu i goździków





Od niesamowitej Kasi z bloga Cakes by Kejt dostałam dosłownie morze śliwek :) No i nie było już lepszej okazji, by w końcu zrobić "kilka" kompotów. 
  

Dzisiejszy jest genialnym napojem na chłodną jesień czy nawet Święta Bożego Narodzenia. Lubię przygotowywać takie kompoty, które nie wymagają gotowania syropu a jedynie wymieszania wszystkiego w słoiku. 


Składniki:
(słoik pojemności 1l)


Niestety nie policzyłam ilu śliwek użyłam na jeden słoik :) Śliwki myjemy, kroimy na pół i wrzucamy do dużego słoika. Wsadzamy ich tyle, by zajęły około 3/4 pojemności. Następnie dodajemy cukier, miód, cynamon i goździki. Wstrząsamy słoikiem, powoli wlewamy wrzątek - zostawiając ok 2cm luzu. Gdy wrzątek wystygnie, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je w piekarniku. 

O pasteryzacji w piekarniku możecie przeczytać tutaj - Pasteryzowanie przetworów w piekarniku






2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie