Kolejny pyszny chlebek. Ten najbardziej przypomina mi typowe białe pieczywo. Jest jednak bardzo aromatyczny, dzięki mące orkiszowej i nie taki "nadmuchany" :) Pestki moreli, mimo iż gorzkie, są źródłem wielu minerałów a szczególnie magnezu. Istnieje również teoria, że codzienne spożywanie pestek moreli może zapobiec występowaniu nowotworów.
Składniki:
- 300g mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 200g mąki chlebowej typ 750
- 7g suchych drożdży
- 50g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
- 2 łyżki gorzkich pestek moreli od Piątnicy
- 450ml wody
- pół łyżeczki soli
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, pestkami, solą i płatkami. Na
małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w
zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by
ciasto nadal
pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo
lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę
miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by
nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być
trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i
zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę
keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy wysypać do niej ziarna i
wlewamy ciasto chlebowe. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl