Bardzo lubię miodownik z kaszą manną, to zaraz po baklawie jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem chciałam trochę zaszaleć i nadać mu innego wyrazu. Łyżeczka kardamonu całkowicie odmieniła to ciasto.
Składniki na dużą tortownicę:
- 3 jajka
- 150g cukru
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna)
- 1 łyżeczka startego kardamonu
- 100g płatków migdałowych
Masa z kaszy manny:
- 500ml mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki masła (tylko nie margaryny)
Poncz:
- 2 łyżki miodu
- 300ml gorącej wody
Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Dodajemy miód, oliwę, kardamon i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i odkładamy do lodówki na 60 minut.
Ciasto kroimy na 6 części i rozwałkowujemy na cieniutkie okręgi. Wiem, może być ciężko, mi ciasto ciągle przywierało, ale udało się :) Każdy blat pieczemy na złoto przez około 7 minut w temperaturze 200*C. Blaty kardamonowe studzimy na kratce. Zimne będą dość twarde, jednak od czego jest poncz :)
Bardzo lubię kremy z kaszy manny, ale nie podoba mi się dodawanie całej kostki masła do takiego kremu. Do wrzącego mleka dodaję porcjami kaszę i intensywnie mieszam. Po kliku minutach ściągam garnek z ognia, dodaję 2 łyżki masła i mieszam z gorącą kaszą. Przykrywam i odstawiam na 10 minut. Krem jest idealny i bardzo smaczny.
W szerokim naczyniu rozrabiamy miód z gorącą wodą. Kardamonowy blat moczymy kilkanaście sekund w ponczu (tak by trochę namiękł ale nie zaczął się łamać), a następnie wkładamy do tortownicy i smarujemy warstwą ciepłej kaszy manny. Tak samo postępujemy z każdy, kolejnym blatem. Wierzch ciasta dekorujemy płatkami migdałów.
Z chęcią wypróbuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńhttp://patrycjaolech.blogspot.com/ zapraszam ;)
WZglda đwietnie, ciekawa jestem jak smakuje - na pewno pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńmoja mama kiedyś robiła podobny na święta :)
OdpowiedzUsuńwszyscy kojarzą miodownik ze świętami :) u mnie niestety nie było takiej tradycji.. :(
UsuńBrzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuń