11:00

Chleb pszenny ze słonecznikiem



Kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem długo pachnący ziarnami słonecznika. Większość ziarenek znajduje się na podstawie i bokach chlebka, jednak te z góry dzięki upieczeniu dają niesamowity zapach.



Składniki

  • 500g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 7g suchych drożdży
  • 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
  • 350ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 100g słonecznika 
  • 1 łyżka oleju kokosowego (może być masło)

 
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące, ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy łyżką oleju kokosowego lub masła, obsypujemy gęsto słonecznikiem. Wlewamy do formy ciasto chlebowe i posypujemy wierz ziarnami słonecznika. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia. 


9 komentarzy:

  1. jaki piękny wyszedł ;) uwielbiam chlebek słonecznikowy, muszę coś upiec, bo dawno nic nie robiłam z domowego pieczywa :D jeszcze domowe masełko i serek i nic tylko zajadać ;) to co podzielisz się, ja mam w lodówce domowy twarożek z chranem :D wymiana? :D www.co-dzis-zgotowac.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie :) :) jeszcze mam chyba z 5 postów zaplanowanych z chlebami :) :) Nawet już nie kupuje pieczywa w piekarniach :)

      Usuń
    2. oki :D to umowa stoi :D ja właśnie muszę wrócić do domowego pieczywa, ale jakoś czasu mam coraz mniej ;p może się uda w tym tygodniu coś skombinować :D

      Usuń
  2. A zawsze odpuszczalam sobie przepisy chlebowe bo w wiekoszsci co znajdowalam byla potrzebna maszyna do tego a tu prosze .. Wykorzystam w najblizszym czasie! Uwielbiam slonecznik *_*

    versjada.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Chochlik zjadł Ci pierwsze słowo - chyba chodzi o mąkę? A wystarczą same płatki owsiane bo innych nie mam? CHętnie wypróbuję ten przepis bo chlebek wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, już zauważyłam, mąka przesunęła się obok obrazka :) I jeszcze proszę o wmiary keksówki :)

      Usuń
  4. Aniu, same owsiane będą oki. Możesz też dodać pół łyżeczki cukru. O foremce napisze za 30min jak bede w domu.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger