14:00

Szaleństwo w słoiczku - dżem truskawkowy z daktylami i Metaxą



Dżem w wersji dla dorosłych? Czemu nie! Przepis na dżem powstał dość spontanicznie, a nawet bardzo spontanicznie. Gdy już zrobiłam kilkanaście słoiczków dżemu truskawkowego, zabrakło mi cukru. A na dworze pada... Buszując w szafkach kuchennych, znalazłam pojemnik z suszonymi daktylami, są tak słodkie, że nadały się idealnie. Truskawki, daktyle... brzmi już dobrze, ale coś bym jeszcze dodała. Otworzyłam szafkę z alkoholami i ujrzałam ją... Metaxę :) I już nic więcej nie potrzebowałam. 



Z tego przepisu zrobimy 8 słoiczków o pojemności 200ml.

Składniki:
  • 2200g truskawek
  • 400g suszonych daktyli
  • 150g cukru
  • 350ml Metaxy

Umyte i obrane truskawki kroimy na małe kawałki. Daktyli nie kroimy, najlepsze są w całości. Do dużego garnka wsypujemy truskawki, daktyle i mieszamy, by równomiernie rozprowadzić cukier. Na małym ogniu doprowadzamy owoce do wrzenia, od tego momentu gotujemy 140 minut - mieszając co 15-20 minut. Gotowy dżem odstawiamy na 30 minut, gdy już nie będzie gorący wlewamy Metaxę i ponownie mieszamy. Dżem przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy. 


Ja pasteryzuję w piekarniku - więcej na ten temat w tym poście -> Pasteryzowanie w piekarniku

Jeden dżem już został otwarty - nie mogłam się doczekać. Smakuje wspaniale, a smak Metaxy jest bardzo mocno wyczuwalny. Bez problemu można zjeść cały słoiczek łyżeczką... sprawdziłam :)

Ps. Koniecznie odwiedźcie stronę Jr Spyros Metaxa na facebooku! 

Już mam nawet pomysł na kolejny dżem z dodatkiem tego wspaniałego trunku, ale szczegółów jeszcze nie zdradzę.



3 komentarze:

  1. Ho ho zarabisty pomysł :D
    przy następnej partii owoców wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ho ho zarabisty pomysł :D
    przy następnej partii owoców wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie