Zwykła mąka wymieniona na bardziej wartościową orkiszową i od razu człowiek chętnie zje kawałek ciasta :) A biały cukier wymieniony na trzcinowy... i jak tu nie zjeść :)
Składniki:
- 750g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 100g świeżych drożdży
- 375ml ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 150g cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju kokosowego miękkiego (można użyć też zwykłego masła)
- 4 laski rabarbaru
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 100ml
ciepłego mleka. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
W wysokiej misce ubijamy na gęsty kogel-mogel żółtka z
pozostałym cukrem. Gdy masa będzie bardzo gęsta i konsystencji bitej śmietany
dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto lub
miksujemy z końcówką hak. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie
gładkie dodajemy olej kokosowy i na wolnych obrotach miksujemy jeszcze 10 minut.
Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem.
Na pewno wypróbuję Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńjellysmoke00.blogspot.com