11:30

Orkiszowe ciasto drożdżowe z rabarbarem

 



Zwykła mąka wymieniona na bardziej wartościową orkiszową i od razu człowiek chętnie zje kawałek ciasta :) A biały cukier wymieniony na trzcinowy... i jak tu nie zjeść :)
 



Składniki:

  • 750g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 100g świeżych drożdży
  • 375ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 150g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego miękkiego (można użyć też zwykłego masła)           
  • 4 laski rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 100ml ciepłego mleka. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. 

W wysokiej misce ubijamy na gęsty kogel-mogel żółtka z pozostałym cukrem. Gdy masa będzie bardzo gęsta i konsystencji bitej śmietany dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto lub miksujemy z końcówką hak. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie dodajemy olej kokosowy i na wolnych obrotach miksujemy jeszcze 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem. 


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto drożdżowe i posypujemy rabarbarem z cukrem.  Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160*C i pieczemy ciasto około 45minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.


1 komentarz:

  1. Na pewno wypróbuję Twojego przepisu!
    jellysmoke00.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie