21:55

Panacotta

 



Uwielbiam ją z bazylią, miętą, konfiturą wiśniową i jak zawsze... sosem balsamicznym. Trochę odważne połączenie, ale... jest boskie. 

Więc co to jest? Nic innego niż pyszna gotowana śmietanka z różnymi dodatkami np. skórka owocowa.
Najpopularniejsza jest jedna klasyczna tyko z wanilią. Cała reszta dodatków to dopiero może być szaleństwo. Co tylko chcecie, co tylko lubicie.. co tylko kochacie jeść :) 




Składniki:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 100ml mleka
  • laska wanilii - wyskrobane ziarenka
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić. Zagotować śmietankę, mleko, ziarenka wanilii i cukier. Zdjąć z palnika po całkowitym rozpuszczeniu cukru i dodać jeszcze ciepłą/letnią żelatynę. Mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Przestudzić. Letnią, gęstą masę przelewać do foremek. Gdy całkowicie ostygnie włożyć do lodówki na 3godziny lub najlepiej całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie