Uwielbiam ją z bazylią, miętą, konfiturą wiśniową i jak zawsze... sosem balsamicznym. Trochę odważne połączenie, ale... jest boskie.
Więc co to jest? Nic innego niż pyszna gotowana śmietanka z różnymi dodatkami np. skórka owocowa.
Najpopularniejsza jest jedna klasyczna tyko z wanilią. Cała reszta dodatków to dopiero może być szaleństwo. Co tylko chcecie, co tylko lubicie.. co tylko kochacie jeść :)
Składniki:
- 500ml śmietanki 36%
- 100ml mleka
- laska wanilii - wyskrobane ziarenka
- 50g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić. Zagotować śmietankę, mleko, ziarenka wanilii i cukier. Zdjąć z palnika po całkowitym rozpuszczeniu cukru i dodać jeszcze ciepłą/letnią żelatynę. Mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Przestudzić. Letnią, gęstą masę przelewać do foremek. Gdy całkowicie ostygnie włożyć do lodówki na 3godziny lub najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl