12:14

Klasyczne muffiny




Prosty i bazowy przepis na babeczki. Możemy wsadzić do nich dowolne owoce, kawałki czekolady i upiec lub zjeść jako babeczki z dżemem. Możliwości jest naprawdę dużo :)





Składniki na około 24 babeczki:

suche składniki:
  • 250g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mokre składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka

Suche składniki wymieszać i przesiać. Jajka połączyć z mlekiem, olejem i roztrzepać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać ciasto. Ciasto na muffinki nie lubi być długo wyrabiane, mieszamy tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki. 

Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.



Do ciasta możemy dodać wiórki kokosowe, mak, orzechy, żurawinę, owoce lub nawet gotowy budyń.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie