Święta zobowiązują do podania ryby na wigilijnej kolacji, lubię karpia ale jednak warunki w jakich są trzymane skutecznie powstrzymują mnie przed jego kupnem. Najczęściej zaopatruję się w łososia, jestem ogromnym smakoszem sushi więc łosoś to moja ulubiona ryba.
Dzisiejszy przepis to kruche rybki nadziane kawałkiem łososia. Szybko, prosto i efektownie.
Składniki na 4 duże rybki:
1 ciasto francuskie
300g łososia
1 jajko
3 łyżki mleka
4 ziarenka ziela angielskiego
sok z cytryny
sól, pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C termoobieg lub 220*C bez termoobiegu. Kroimy łososia na 4 prostokątne (lub jakie wyjdą:)) porcje i skrapiamy go sokiem z cytryny. Ciasto francuskie rozkładamy dzielimy na 4 kawałki, układamy na nim łososia i przyprawiamy bardzo delikatnie solą i pieprzem - ja używam tylko pieprzu. Zawijamy ciasto wokół kawałka łososia tak, by ryba była całkowicie przykryta i formujemy w rękach kształt ryby czy też rybkopodobny :). Gotowe rybki układamy na blaszce i łyżeczką przyozdabiamy je robiąc małe wgniecenia w cieście. Ziele angielskie układamy jako oczy. W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem i gotowym płynem smarujemy nasze ryby, tak przygotowane wsadzamy do piekarnika na ok. 15-20min, pieczemy na złoty kolor.
Jeśli przytowujemy porcję dla dwóch osób, to nie warto robić czterech małych rybek tylko jedną dużą a po upieczeniu przeciąć na pół.
Na ciasto francuskie kładziemy cały kawałek ryby, który mamy przygotowany i formujemy rybkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl