09:30

Roladki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i serem typu feta



Przepyszne roladki z indyka, które skrywają w sobie śródziemnomorskie nadzienie z sera typu feta i suszonych pomidorów. Połączenie wprost obłędne. Roladki upiekłam w glinianym garnku o nazwie gjuwecz.


Składniki:
przepis na 3 duże lub 6 średnich roladek
  • 1kg piersi z indyka (pół piersi)
  • 200g seru typu feta – petida
  • 100g suszonych pomidorów
  • 6 plasterków szynki wędzonej
  • 150ml wody
  • sól, pieprz, słodka papryka


Filet rozbijamy tłuczkiem, wycinamy porcje na roladki. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.

Suszone pomidory tniemy w paski, mieszamy z petidą. Na każdej roladce rozsmarowujemy przygotowany farsz, zwijamy filet tworząc roladkę i okrywamy go dwoma plasterkami szynki wędzonej. Dla pewności roladki obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim.

Roladki układamy w naczyniu, wlewamy 150ml wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60minut w 170*C. 









2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują.
    I te Twoje zdjęcia😍

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie