Przepyszne roladki z indyka, które skrywają w sobie śródziemnomorskie nadzienie z sera typu feta i suszonych pomidorów. Połączenie wprost obłędne. Roladki upiekłam w glinianym garnku o nazwie gjuwecz.
Składniki:
przepis na 3 duże lub 6 średnich roladek
- 1kg piersi z indyka (pół piersi)
- 200g seru typu feta – petida
- 100g suszonych pomidorów
- 6 plasterków szynki wędzonej
- 150ml wody
- sól, pieprz, słodka papryka
Filet rozbijamy tłuczkiem, wycinamy porcje na roladki. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Suszone pomidory tniemy w paski, mieszamy z petidą. Na każdej roladce rozsmarowujemy przygotowany farsz, zwijamy filet tworząc roladkę i okrywamy go dwoma plasterkami szynki wędzonej. Dla pewności roladki obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim.
Roladki układamy w naczyniu, wlewamy 150ml wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60minut w 170*C.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuńI te Twoje zdjęcia😍