Typowo świąteczna sałatka, która zdecydowanie wyróżnia się smakiem i zostaje w pamięci na długo! Jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam, w tym roku obowiązkowo na wigilijnym stole.
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 400g śledzi matjasów z solanki
- 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g)
- 4 jajka
- 1 cebula szalotka
- 1 duże jabłko lub dwa średnie (ok. 300g)
sos
- 200g majonezu
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 kopiasta łyżka musztardy
- sól, pieprz
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny, po pierwszej godzinie wlewamy nową wodę. Następnie śledzie zalewamy mlekiem i moczymy przez 30 minut, dzięki temu będą delikatniejsze i bardziej kruche.
Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą, doprawiamy do smaku.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy ok. 15 minut aż zaczną być miękkie ale nie będą się rozpadały. Przelewamy je na sito i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo, ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy kroimy w dużą kostkę, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Namoczone śledzie kroimy w paseczki, w misce mieszamy: śledzie, ostudzone ziemniaki, jabłko, ogórki, cebulę i jajka pokrojone w większą kostkę. Dodajemy przygotowany sos, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc.
Sałatkę możemy ozdobić odrobiną koperku i kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu, od razu wygląda bardziej świątecznie :)
Takiego przepisu na sałatkę śledziową szukałam, chyba ją wykonam na święta.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna salatka :) zrobiłam i polecam :-D
OdpowiedzUsuń