W tym kremie czekoladowym totalnie się zakochałam. Czysta, gęsta czekolada... Jeszcze z dzieciństwa pamiętam karmelowe cukierki z mocnym czekoladowym środkiem, do dziś je uwielbiam, choć ciężko je kupić. Za to krem czekoladowy dostępny jest od ręki :) A pierniczki drożdżowe? Super mięciutkie jak puszek, po prostu rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000
- 4 żółtka
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 50ml letniego mleka
- 7g drożdży
- 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej
- 100g masła
- 200g miodu
- krem czekoladowy Cadbury ze sklepu Kuchnie Świata
Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec partiami dodajemy cukier puder i miksujemy aż do połączenia. Następnie dodajemy partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy letnie mleko oraz drożdże. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce.
Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce.
Pierniczek smarujemy kremem czekoladowym, przykrywamy drugim pierniczkiem i dociskamy.
Jak ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowa wersja wydaje się być ciekawa :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)