11:00

Bigos pieczony z czerwonym winem

 



Bigos od zawsze piekę w brytfannie w piekarniku. Nie wiem czy są jakieś minusy tej metody, dla mnie ma same plusy. Nie trzeba pilnować czy się nie przypala, wcześnie dodana kiełbasa się nie rozgotowuje, nie rozpada a smak bigosu jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca.


Składniki:
  • 1,5kg kapusty kiszonej
  • 500g boczku wędzonego węgierskiego
  • 4 wiejskiej kiełbasy
  • 250g rozbratla wołowego
  • 250g karkówki wieprzowej
  • 250g szynki wieprzowej
  • 200g suszonych grzybów 
  • 500g pieczarek
  • 250g śliwek suszonych 
  • 100g śliwek wędzonych
  • 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina
  • woda z ugotowanych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu

Suszone  grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło. 

Boczek tnę w kostkę, wkładam na patelnię i na wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto. 

Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko raz na samym końcu.

Ugotowane grzyby tnę na większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie mieszam całość.

Zawartość miski przekładam do brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 180 minut. Po tym czasie zostawiam bigos w wyłączonym piekarniku na 60 minut.

W trakcie pieczenia mieszam bigos dwa razy po 60 i 120 minutach pieczenia. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie