Pyszny sposób na roladki z mięsa mielonego. Można przygotować je dzień wcześniej a przed samym obiadem wstawić do piekarnika i tylko zapiec.
(4 duże roladki)
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- czerstwa bułka pełnoziarnista
- 50ml mleka
- jajko
- 200g rozdrobionego sera mozzarella
- 100g sera cheddar w kostce
- papryka słodka, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Bułkę namaczam w mleku, rozdrabniam i czekam aż wchłonie cały płyn. W misce mieszam mięso mielone, bułkę, jajko oraz przyprawy. Dzielę masę na cztery równe porcje. Ser w kostce kroję na cztery równe kawałki. Porcję mięsa rozprasowuję na ręce, kładę kawałek żółtego sera i formuję roladkę. Gdy wszystkie roladki są gotowe, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam kotlety z obu stron na złoto. Podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym.
Jeśli od razu chcecie upiec roladki to należy posypać je rozdrobioną mozzarellą i piec przez 30 minut w temperaturze 180*C. Natomiast jeśli chcecie je upiec przed samym podaniem, to posypujemy je mozzarellą dopiero gdy ostygną.
Swoje roladki zrobiłam wieczorem, odstawiłam do ostygnięcia, posypałam mozzarellą i wstawiłam do lodówki. Upiekłam następnego dnia przed samym obiadem.
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńPyszotka!
OdpowiedzUsuń