Pyszne i ostre ziemniaczki. Smakują wspaniale same jak i również jako dodatek do mięs czy innych warzyw.
- 1kg ziemniaków w mundurkach
- 50ml oliwy
- 2 łyżeczki koncentratu curry od Proeco
- 1 łyżeczka musztardy piripiri od Proeco
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- szczypta kruszonego chilli
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na cztery części i gotujemy. Powinny być al dente. Odcedzamy i płuczemy je lodowatą wodą. Odstawiamy na 20 minut do wysuszenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ziemniaki i posypujemy ziołami i chilli. W szklance mieszamy oliwę z curry i musztardą piripiri na jednolity płyn, dokładnie oblewamy nim uszykowane ziemniaki.
Ziemniaczki wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut na opcji grill.
Na zdjęciach:
- półmisek Porto – Ambition
uwielbiam pieczone ziemniaki! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Pysznie. U nas wszyscy kochają pieczone ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuń