Pyszne muffinki z ananasem w środku i kremem o smaku pinacolady na bazie mascarpone. Smakują oszałamiająco.
Składniki:
(12 muffinek)
- 24 kawałki świeżego ananasa
- 200g mascarpone
- 100g kremówki
- 80ml likieru Canari pinacolada
suche składniki:
- 250g mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
Suche
składniki mieszamy i przesiewamy. Jajka łączymy z mlekiem i olejem.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Ciasto
na muffinki nie lubi być długo wyrabiane, mieszamy tylko do lekkiego
połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki.
Nagrzewamy
piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi
papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wciskamy po jednym kawałku ananasa w każdą muffinkę. Pieczemy 18 minut
lub do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Kremówkę
ubijamy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy mascarpone oraz likier. Gotową masę schładzamy przez 120 minut w lodówce i
dekorujemy nią ostudzone muffinki. Na kremie układamy po kawałku ananasa.
Na zdjęciach:
Na zdjęciach:
- talerz duży płaski Onse Colle - Villa d'Este
Jestem pewna, że smakują oszałamiająco z takim pysznym likierkiem. Porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńMniam ale mi narobiłaś smaku na takie muffinki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjne i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuń