15:30

Urozmaicony sos carbonara




Carbonara to wyjątkowo prosty sos - o ile pamiętamy, by uważać na żółtko, które może przemienić się w jajecznicę. To zdecydowanie mój smakowy numer jeden wśród wszystkich sosów.

Składniki:
  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • 80g mascarpone od Mlekoma
  • 50ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 żółtko
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 150g boczku wędzonego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeżo mielony pieprz


Szalotkę kroimy na półplasterki, boczek na małe, cienkie prostokąty i wszystko razem podsmażamy na wolnym ogniu - tłuszcz do cebulki wytopi się z boczku. Na patelnię dodajemy 100g kremówki, natkę pietruszki. W misce mieszamy wodę mineralną, mascarpone, żółtko i 100g kremówki na gładką masę. Mieszankę wylewamy na patelnię, mieszamy przez 2 minuty i wyłączamy ogień. Ważne, by mieszać cały czas by żółtko się nie ścięło. Gotowy sos podajemy z makaronem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i pomidorkami koktajlowymi. Smakuje naprawdę bosko.





Na zdjęciach:
Talerzyk deserowy New Hollis Platin - Porcelana Bogucice


http://porcelanabogucice.pl/

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie