Składniki:
- 200g śmietanki kremówki 36%
- 80g mascarpone od Mlekoma
- 50ml wody mineralnej gazowanej
- 1 żółtko
- 1 szalotka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 150g boczku wędzonego
- 10 pomidorków koktajlowych
- świeżo mielony pieprz
Szalotkę kroimy na półplasterki, boczek na małe, cienkie prostokąty i wszystko razem podsmażamy na wolnym ogniu - tłuszcz do cebulki wytopi się z boczku. Na patelnię dodajemy 100g kremówki, natkę pietruszki. W misce mieszamy wodę mineralną, mascarpone, żółtko i 100g kremówki na gładką masę. Mieszankę wylewamy na patelnię, mieszamy przez 2 minuty i wyłączamy ogień. Ważne, by mieszać cały czas by żółtko się nie ścięło. Gotowy sos podajemy z makaronem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i pomidorkami koktajlowymi. Smakuje naprawdę bosko.
Na zdjęciach:
Talerzyk deserowy New Hollis Platin - Porcelana Bogucice
Jak makaron to ja zawsze chętna. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuń