17:00

Piernikowy sernik ze śliwkami


 

Pomysł na jesienny sernik - smak piernika połączony z soczystymi śliwkami. Smakuje bosko!


Składniki:
(szklanka ma 250ml, tortownica 24cm)
  • 100g herbatników
  • 1 łyżka oleju kokosowego (może być masło) 
  • 500g serka białego chudego Emilki od Mlekoma 
  • 250g mascarpone od Mlekoma
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub "przyprawy" do sernika)
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • śliwki węgierki


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy z masłem i wykładamy nimi spód blaszki tak by powstała bardzo cienka warstwa. Ser ucieramy z cukrem, oliwką, żółtkami, mąką i przyprawą piernikową - miksujemy około 5 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. 
  

Do masy serowej dodajemy powoli białka i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Sernik wlewamy powoli do tortownicy, układamy na nim śliwki (skórką do dołu, by nie puściły za dużo soku) i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160*C, zmniejszamy do 120*C i pieczemy jeszcze 15 minut. 

Kroimy dopiero gdy wystygnie, letnie nie powinno się rozpadać. Pozostawione na noc w lodówce sklei się idealnie - ale nie jest to konieczne. Na zdjęciach ciasto jest pokrojone już po 60 minutach od pieczenia i ładnie trzyma kształt - studziłam w temperaturze pokojowej. 






Na zdjęciach:

 http://porcelanabogucice.pl/

1 komentarz:

  1. Wspaniały. Bardzo lubię serniczki a twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie