Składniki:
(szklanka ma 250ml, tortownica 24cm)
- 100g herbatników
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być masło)
- 500g serka białego chudego Emilki od Mlekoma
- 250g mascarpone od Mlekoma
- 3/4 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub "przyprawy" do sernika)
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- śliwki węgierki
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy z masłem i wykładamy nimi spód blaszki tak by powstała bardzo cienka warstwa. Ser ucieramy z cukrem, oliwką, żółtkami, mąką i przyprawą piernikową - miksujemy około 5 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do masy serowej dodajemy powoli białka i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Sernik wlewamy powoli do tortownicy, układamy na nim śliwki (skórką do dołu, by nie puściły za dużo soku) i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160*C, zmniejszamy do 120*C i pieczemy jeszcze 15 minut.
Kroimy dopiero gdy wystygnie, letnie nie powinno się rozpadać. Pozostawione na noc w lodówce sklei się idealnie - ale nie jest to konieczne. Na zdjęciach ciasto jest pokrojone już po 60 minutach od pieczenia i ładnie trzyma kształt - studziłam w temperaturze pokojowej.
Na zdjęciach:
- porcelanowy talerz deserowy New Hollis Platin - Porcelana Bogucice
- porcelanowa filiżanka ze spodkiem New Hollis Platin - Porcelana Bogucice
Wspaniały. Bardzo lubię serniczki a twój wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń