10:30

Kruche ciasto z dżemem



Po zrobieniu kruchego ciasta i tak zostają nam 3 białka, więc szkoda by się zmarnowały :) Dzisiejszy przepis przedstawia cienkie kruche ciasto z dodatkiem dżemu i minimalną pianką. Idealne do kawy czy herbaty i dzięki swoim małym rozmiarom nie powoduje wyrzutów sumienia.



Składniki:
białka
2 łyżki cukru trzcinowego


Z przepisu na kruche ciasto: Jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, jeden do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Tortownicę wypełniamy np. musem, pianką czy owocami. Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy w zależności od nadzienia, jednak minimum 20 minut w temperaturze 180*C.


Białka miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy dwie łyżki cukru. Na podpieczony (zimny) spód ciasta wykładamy dżem, piankę i ścieramy na tarce kawałek ciasta z lodówki. Całość pieczemy w temperaturze 170*C przez 35minut. 







Na zdjęciach:

  • przezroczysta patera szklana Patisserie 32cm – Pasabahce

1 komentarz:

  1. Mmm, ciacho wygląda smakowicie :)
    Przypomina mi wakacje we Włoszech; w naszym hotelu podawali podobne na śniadanie, codziennie z innym dżemem :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie