Po zrobieniu kruchego ciasta i tak zostają nam 3 białka, więc szkoda by się zmarnowały :) Dzisiejszy przepis przedstawia cienkie kruche ciasto z dodatkiem dżemu i minimalną pianką. Idealne do kawy czy herbaty i dzięki swoim małym rozmiarom nie powoduje wyrzutów sumienia.
białka
2 łyżki cukru trzcinowego
Z przepisu na kruche ciasto: Jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, jeden do lodówki. Po 30
minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na
złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Tortownicę wypełniamy np.
musem, pianką czy owocami. Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na
tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy w zależności od nadzienia,
jednak minimum 20 minut w temperaturze 180*C.
Białka miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy dwie łyżki cukru. Na podpieczony (zimny) spód ciasta wykładamy dżem, piankę i ścieramy na tarce kawałek ciasta z lodówki. Całość pieczemy w temperaturze 170*C przez 35minut.
Na zdjęciach:
- przezroczysta patera szklana Patisserie 32cm – Pasabahce
Mmm, ciacho wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi wakacje we Włoszech; w naszym hotelu podawali podobne na śniadanie, codziennie z innym dżemem :)