11:00

Masło czosnkowe z chilli



Pod koniec czerwca pisałam Wam jak zrobić prawdziwe domowe masło ze śmietany - "Prawdziwe masło". Potrzeba matką wynalazków... a ja potrzebowałam masełko czosnkowe :)

Składniki:
  • 400g śmietany kremówki 30%
  • 15 małych ząbków czosnku
  • 2 małe papryczki chilli lub chilli kruszone

Czosnek wyciskamy, resztki kroimy w drobną kostkę. Suszoną papryczkę kroimy w cienkie paseczki, zostawiamy pestki. Masło przygotowujemy według wcześniejszego przepisu - gdy wyciśniemy z niego maślankę, ponownie umieszczamy je w mikserze i dodajemy czosnek oraz chilli. Miksujemy 30 sekund.

Powoli kończy mi się zapas moich suszonych papryczek chilli, jednak nie chciałabym zamieniać ich na sypką przyprawę. Czasami widoczne kawałki chilli i pestki też są potrzebne. Na przeciw moim oczekiwaniom wyszedł sklep Przyprawy Premium, gdzie w ich ofercie znalazłam woreczek kruszonego chilli. Muszę przyznać, że jakoś przyprawy jest świetna i godna tego, by zastąpić moje wcześniejsze zapasy :)



Gotowe masło formujemy w kulę, zanurzamy na kilka minut w lodowatej wodzie i wstawiamy na 60 minut do lodówki.






1 komentarz:

  1. super, ja zazwyczaj robię czosnkowe z koperkiem, albo pietruszką, ale muszę spróbować z chilli może być extra:D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie