Pod koniec czerwca pisałam Wam jak zrobić prawdziwe domowe masło ze śmietany - "Prawdziwe masło". Potrzeba matką wynalazków... a ja potrzebowałam masełko czosnkowe :)
- 400g śmietany kremówki 30%
- 15 małych ząbków czosnku
- 2 małe papryczki chilli lub chilli kruszone
Czosnek wyciskamy, resztki kroimy w drobną kostkę. Suszoną papryczkę kroimy w cienkie paseczki, zostawiamy pestki. Masło przygotowujemy według wcześniejszego przepisu - gdy wyciśniemy z niego maślankę, ponownie umieszczamy je w mikserze i dodajemy czosnek oraz chilli. Miksujemy 30 sekund.
Powoli kończy mi się zapas moich suszonych papryczek chilli, jednak nie chciałabym zamieniać ich na sypką przyprawę. Czasami widoczne kawałki chilli i pestki też są potrzebne. Na przeciw moim oczekiwaniom wyszedł sklep Przyprawy Premium, gdzie w ich ofercie znalazłam woreczek kruszonego chilli. Muszę przyznać, że jakoś przyprawy jest świetna i godna tego, by zastąpić moje wcześniejsze zapasy :)
Powoli kończy mi się zapas moich suszonych papryczek chilli, jednak nie chciałabym zamieniać ich na sypką przyprawę. Czasami widoczne kawałki chilli i pestki też są potrzebne. Na przeciw moim oczekiwaniom wyszedł sklep Przyprawy Premium, gdzie w ich ofercie znalazłam woreczek kruszonego chilli. Muszę przyznać, że jakoś przyprawy jest świetna i godna tego, by zastąpić moje wcześniejsze zapasy :)
Gotowe masło formujemy w kulę, zanurzamy na kilka minut w lodowatej wodzie i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
super, ja zazwyczaj robię czosnkowe z koperkiem, albo pietruszką, ale muszę spróbować z chilli może być extra:D
OdpowiedzUsuń